Skip to main content

tukipohjalliset

Jaloissa esiintyvät toiminnalliset häiriöt voivat jalkakipujen lisäksi aiheuttaa vaivoja myös polvissa, lonkissa, lantiossa ja alaselässä. Jos keho ei jaksa oikaista jaloissa esiintyviä ongelmia, voidaan jalan toimintaa parantaa ortoosien (tukipohjalliset) avulla.

Usein puhutaan jaloissa esiintyvistä virheasennoista ja kuinka näitä asentoja korjataan tukipohjallisilla. Tämä on kuitenkin vain osa totuutta. Suurempi merkitys jalan toiminnan kannalta vaikuttaa olevan sillä kuinka kehon painopiste siirtyy kantapäästä varpaisiin askellettaessa.

Hyvin toimivassa jalassa painopiste etenee tasaisella vauhdilla ja jalan kaarien rakennetta myötäillen kantapäästä isovarpaaseen. Askel rullaa luontevasti. Huonosti toimivassa jalassa painopisteen etenemisessä on hitaita ja nopeita jaksoja ja liikkeen suunnassa on usein poikkeamia, painopiste seikkailee laidasta laitaan jalan pohjassa.

Suomessa tällä hetkellä myytävät tukipohjalliset valmistetaan usein painamalla jalka jonkintyyppiseen muottiin tai valamalla jalasta neutraaliasennossa kipsimalli. Näin toimittaessa jalasta saadaan erittäin tarkka malli jalan ollessa liikkumatta paikallaan. Jalat ovat kuitenkin jatkuvassa liikkeessä päivän aikana.

Eri arvioiden mukaan otamme päivittäin 5000-12000 askelta. Jaloissa on 25% kaikista kehon luista. Luut niveltyvät toisiinsa 66 nivelen avulla. Nivelet tukeutuvat 214 nivelsiteen myötä. Jalkoja liikuttaa 38 lihasta ja jännettä. Staattista mittaustapaa käyttäen näissä kudoksissa esiintyviä toiminnallisia häiriöitä on vaikea havaita.

Ruoholahden kiropraktikkoasemalla on käytössä The Orthotic Group´in (TOG) kehittämä mittauslaite jalkojen biomekaanisten ongelmien tutkimiseksi ja selvittämiseksi. Mittauslaite on 4096 sensoria sisältävä levy, jonka yli potilas voi kävellä tai juosta. Skannausnopeus on 300 Hz (skannausta per sekunti). Liikkuvasta jalasta saadun mittaustuloksen lisäksi huomioimme jalan toiminnalliset ja asennolliset virheet, ja varmistamme täten että valmistettavat tukipohjalliset ovat käyttäjälleen parhaat mahdolliset.

Huonosti toimivan jalan aiheuttamat ongelmat ylempänä (sääressä, polvessa, lonkassa, lantiossa, alaselässä) johtuvat pääasiassa kompensaation aiheuttamasta ylikuormasta. Koko raaja yrittää parhaansa mukaan korjata jalassa esiintyviä ongelmia sekä ohjata liikettä eteenpäin. Hyvin toimiva pohjallinen ohjaa kehon painopisteen etenemisen nopeutta ja suuntaa jalassa. Kehon ei enään tarvitse korjata jalan toimintaa ja ylikuorma sekä sen aiheuttamat oireet vähenevät.

Vastaanotollamme on myös myynnissä mittatilauspohjallista halvempi vaihtoehto. Silloin kun avun tarve on akuutti tai ongelma ei ole niin hankala saa Langer Biomechanicsín valmistamasta Dynalfange pohjallisesta hyvän avun. Pohjallisia on vastaanotolla varastossa ja ne saa heti käyttöön.

www.theorthoticgroup.com